آموزش مبانی برنامه نویسی رایگان و کامل

در این آموزش قدم به قدم به یادگیری برنامه نویسی می‌پردازیم. دوره مبانی برنامه نویسی به زبان خاصی وابسته نیست. پس برای تمام کسانی که می‌خواهند تازه وارد دنیای زیبای برنامه‌نویسی شوند بسیار مفید است.

در برنامه‌نویسی یکسری مفاهیم و توضیحات اولیه وجود دارد که از آن‌ها به عنوان «اصول و مبانی برنامه نویسی» یاد می‌شود. در این آموزش می‌خواهم با زبانی ساده، این مفاهیم را به شما آموزش دهم.

اگر می‌خواهید مسیر برنامه نویس شدن را شروع کنید یا در اوایل این راه هستید، پیشنهاد می‌کنم جلسات این آموزش را گام به گام دنبال کنید تا خیالتان از درک مبانی برنامه نویسی راحت باشد.

پیش نیاز آموزش برنامه نویسی

شاید شنیده باشید برای اینکه برنامه‌نویس شوید، باید حتماً مدرک دانشگاهی مرتبط داشته یا از جدیدترین سیستم‌های کامپیوتری استفاده کنید. تقریباً هیچ کدام از این حرف‌ها درست نیست!

اما چرا تقریباً ؟ کسانی که کمی دروس یا کتاب‌های کامپیوتری خوانده باشند می‌دانند که در تمام مباحث به‌روز یا قدیمی، یکسری اصول و مفاهیم اولیه مشترک وجود دارد. ندانستن این مفاهیم، باعث می‌شود روند یادگیری یک زبان برنامه نویسی یا یک تکنولوژی سخت‌تر شود، اما غیر ممکن نه!

اگر آموزش های مبانی برنامه نویسی کامپیوتر را گذرانده باشید، برای یادگیری هر زبان برنامه‌نویسی آماده خواهید بود؛ فرقی ندارد قرار است توسعه‌دهنده وب شوید یا نرم‌افزارهای موبایل و سیستم عامل خاص!

بعد از یادگیری برنامه‌نویسی شما از یک ذهن تحلیلگر برخوردار می‌شوید؛ این نحوه تفکر نه تنها در حوزه توسعه نرم‌افزار و برنامه نویسی با ارزش است، بلکه توانایی ما در حل مسائل زندگی روزمره را افزایش می‌دهد.

در دوره آموزش رایگان مبانی برنامه نویسی، قصد دارم مفاهیم پایه و اصول برنامه نویسی را به روشی ساده مطرح کنم. پس بدون معطلی، همین الآن شروع به یادگیری می‌کنیم…

مراحل یادگیری برنامه نویسی

برنامه نویسی نیازمند تحلیل و تفکر برنامه نویسی است. یک برنامه نویس خوب، توانایی حل مسئله بالایی دارد و می‌تواند مشکلات و چالش‌ها را از زوایای مختلف بررسی کرده و برای آن‌ها راه‌حل ارائه کند.

شاید راه‌حلی که ارائه می‌شود بهترین راه‌حل نباشد؛ اما با تمرین و تکرار، کیفیت راه‌حل‌ها و اندازه چالش‌ها افزایش پیدا می‌کند. همیشه یادتان باشد، برای یک مسئله به تعداد آدم‌هایی که با آن سروکار دارند راه‌حل وجود دارد!

همزمان با آموزش مبانی برنامه نویسی، بهتر است در مورد الگوریتم نویسی و تفکر حل مسئله هم اطلاعاتی کسب کنید. تلاش می‌کنیم به زودی یک دوره کاربردی برای این مورد در سبز دانش منتشر کرده و در ابتدای آموزش قرار دهیم.

در ابتدا بهتر است بدانیم چه تقسیم‌بندی برای زبان‌های برنامه‌نویسی داریم و با انواع آن‌ها از نظر سطح اجرا آشنا شویم. بعد از آن، درباره نحوه اجرای کدها در یک کامپیوتر صحبت کرده تا بفهمیم کدهایی که می‌نویسیم بعد از طی چه مراحلی و چگونه اجرا می‌شوند.

انواع ساختارها در برنامه‌نویسی

حالا که فهمیدیم اجرای زبان‌های مختلف برنامه نویسی چطور است، باید با ساختارهای مختلفی که در یک برنامه وجود دارد آشنا شویم. در سه جلسه زیر، انواع دستورها و داده‌ها را بررسی کرده و با مفهوم متغیر آشنا می‌شویم.

با این جای آموزش مبانی برنامه نویسی، می‌توان گفت برای اینکه یک برنامه به خوبی اجرا شود، به دو بخش اصلی نیاز داریم:

  1. ترتیب اجرای کدها
  2. تعریف منطق در برنامه (شرطی‌ها، انشعاب‌ها، تکرار و …)

در آموزش دستورهای برنامه نویسی در مورد تابع صحبت کوتاهی کردم. به کمک توابع می‌توانیم قطعه کدهای خاصی را برای استفاده‌های مجدد تعریف کنیم. تابع یکی از مفاهیم پرکاربرد در برنامه نویسی است. در این جلسه در مورد مفهوم تابع و اجزای آن صحبت می‌کنم:

دستورها و بخش‌های سازنده برنامه

تقریباً مفاهیم خیلی پایه‌ای که بارها و بارها در آموزش زبان‌های برنامه نویسی به کار می‌رود را یاد گرفتیم. از عملگرها در محاسبات، شرط‌ها و تغییر روی داده‌ها در برنامه نویسی استفاده می‌کنیم.

هر زبان برنامه نویسی عملگرهای خاص خودش را دارد؛ اما یکسری از عملگرها و انواع آن در همه زبان‌ها یکسان است. بهتر است با عملگرها و انواع آن آشنا باشید تا بتوانید کارهای حرفه‌ای‌تری انجام دهید.

هر برنامه‌ای که می‌نویسیم، مطمئناً دارای خطا (و باگ) خواهد بود! حتی حرفه‌ای‌ترین برنامه‌نویس‌ها هم اشتباهات ساده یا بزرگی در کدهای خود دارند. هیچ وقت نگران این نباشید که کدتان دارای خطا باشد، بلکه بهتر است بدانید چه خطاهایی داریم ؟ و چطور می‌توان آن‌ها را رفع کرد.

تبریک! مفاهیم اولیه و مبانی برنامه نویسی (Programming) را یاد گرفته‌اید. حالا می‌توانید آموزش زبان های برنامه‌نویسی را شروع کنید.

بعد از اینکه کمی با زبان برنامه نویسی مورد علاقه‌تان کد زدید، بهتر است مباحث پیشرفته برنامه نویسی را دنبال کنید. در ادامه آموزش مبانی برنامه نویسی در مورد شیء گرایی صحبت می‌کنم. مفهوم و اصولی که دنیای برنامه نویسی را شبیه به دنیای واقعی کرده و توسعه نرم‌افزارها را آسان‌تر می‌کند.

اگر دوست دارید تاریخچه‌ای از برنامه نویسی و یکسری کلمات و اصطلاحات کلی آن بخوانید، این صفحه ویکی‌پدیا جای خوبی است. 🙂

اگر زبان خاصی برای برنامه‌نویسی مدنظر ندارید، پیشنهاد می‌کنم با زبان پایتون شروع کنید! علاوه بر سادگی، یکی از زبان های برنامه نویسی محبوب و قوی در دنیاست. پس همین الآن شروع به یادگیری کنید:

آموزش رایگان پایتون : از 0 تا پیشرفته یادگیری python به زبان ساده

آموزش رایگان پایتون : از 0 تا پیشرفته یادگیری python به زبان ساده

مباحث تکمیلی آموزش برنامه نویسی در حال انتشار در سایت هست و این صفحه به‌روزرسانی می‌شود. پیشنهاد می‌کنم اگر در ابتدای راه یادگیری برنامه نویسی هستید، این صفحه را bookmark کنید و تقریباً هر ۲ هفته آموزش‌های جدیدش را مرور کنید. اگر نظر یا سؤالی دارید، دیدگاه‌های همین صفحه برای شماست!