آموزش پایتون رایگان - دوره برنامه نویسی python

در این صفحه به صورت مرحله به مرحله به آموزش رایگان برنامه نویسی پایتون می‌پردازیم. در ابتدا با نکات مهم در نوشتن کدهای پایتون آشنا شده و سپس با امکانات، تعاریف و توانایی‌های python آشنا می‌شویم.

این دوره آموزش پایتون به شما کمک می‌کند پایتون را از ابتدا یاد بگیرید؛ کم کم به فردی تبدیل شوید که برنامه‌های کوچک، خفن و کاربردی با پایتون می‌نویسد. پس بیایید شروع کنیم! 🙂

الآن که شما در این صفحه هستید، احتمالاً مصمم هستید که یادگیری پایتون را شروع کنید. در نتیجه در مورد چرایی آموزش پایتون یا کاربردهای آن صحبت نمی‌کنم. فقط برای اینکه با ذهن بازتری یادگیری خود را شروع کنیم، خیلی کوتاه ۲ مزیت و عیب برنامه نویسی پایتون را با هم مرور می‌کنیم:

نقطه قوتنقطه ضعف
یادگیری آسان و سریعکمتر بودن سرعت اجرا نسبت به C
کتابخانه‌های قوی، استاندارد و بزرگبرای اپ موبایل مناسب نیست!

بعد از یادگیری زبان پایتون می‌توانیم در شاخه‌های مختلفی ادامه دهیم. چند زمینه معروف در python عبارت‌اند از: تحلیل داده، داده کاوی، آمار، توسعه وب، توسعه نرم‌افزار دسکتاپ و شبکه، پردازش تصویر و هوش مصنوعی!

برای عضویت در دوره جامع می‌تونید به «دوره جامع پایتون در کالج» مراجعه کنید. با ثبت‌نام رایگان در دوره، به تمام جلسات اصلی (همین صفحه)، جلسات تکمیلی، تمرین‌ها، آزمون‌ها و منابع مازاد دسترسی کامل خواهید داشت.
این دوره در زمستان ۱۴۰۲ بازضبط شده و از جمعه ۶ بهمن شروع به انتشارش کردیم. هر روز یک جلسهٔ ویدئویی در دوره قرار می‌گیره.

آموزش پایتون : شروع یادگیری

پایتون یک زبان مفسری (interpreter) است؛ یعنی کدها خط به خط اجرا شده و نتیجه می‌دهد. بنابراین نیازی نیست کدهای را کامپایل کرده یا همه برنامه را به صورت یک جا اجرا کنیم، بلکه می‌توانیم خط به خط آن را تکمیل کرده و ادامه دهیم.

برای شروع آموزش مقدماتی پایتون، بیایید آن را نصب کنیم و یاد بگیریم که کدهای python چگونه اجرا می‌شوند:

یادگیری مفاهیم اولیه پایتون

برای اینکه اطلاعات موقت را در زبان‌های برنامه‌نویسی نگهداری کنیم، از متغیر استفاده می‌کنیم. داده‌ها انواع مختلفی دارند. مثلاً اعداد و متن‌ها دو نوع پر کاربرد از داده‌های اصلی در هر زبان برنامه‌نویسی‌ای است.

در برنامه‌های کامپیوتری، یک نوع داده‌ای به نام بولین (boolean) وجود دارد که معادل درست (True) و غلط (False) است. به این مقادیر 1 و 0 هم گفته می‌شود. معمولاً زمانی که می‌خواهیم نتیجه یک چیز (مثل شرط) را نشان دهیم، از این نوع داده‌ای استفاده می‌شود. فرض کنید از دوستتان می‌پرسید «آیا هوا بارانی است؟» و او در جواب به شما «آره» یا «نه» می‌گوید.

بین مقادیر از یک نوع داده‌ای، می‌توانیم عملیات‌های مختلفی انجام دهیم. اعداد ریاضی را در نظر بگیرید. روی این مقادیر می‌توانیم اپراتورهایی مثل جمع، ضرب، منها یا توان را اعمال کنیم.

در این گام از آموزش پایتون بهتر است با نحوه تعریف متغیر، رشته متنی و چگونگی چاپ آن‌ها در خروجی برنامه آشنا شویم. برای یادگیری این موارد، به ترتیب درس‌های زیر را دنبال کنید:

آموزش ساختارهای اصلی پایتون

در همه زبان‌های برنامه‌نویسی از جمله پایتون از ساختار شرطی برای کنترل جریان برنامه استفاده می‌کنیم. اینکه از شرط‌ها در کجا استفاده کنیم، به نیاز و الگوریتم برنامه ما بستگی دارد. شرط در پایتون با کلمه کلیدی if تعریف می‌شود و در جلوی آن عبارتی می‌نویسیم که نتیجه آن، جواب شرط ما خواهد بود.

در درس آموزش متغیرها، انواع پر کاربرد داده در پایتون را با هم مرور کردیم. به کمک لیست‌ها می‌توانیم تعدادی از متغیرها را تحت عنوان یک اسم ذخیره کنیم. فرض کنید می‌خواهیم اسامی شرکت‌کنندگان در دوره رایگان پایتون را نگهداری کرده و روی آن پردازش کنیم. در این حالت استفاده از لیست برایمان کاربردی خواهد بود.

ساختار مهم دیگر، ساختار حلقه است. حالا که لیست اسامی را در اختیار داریم، می‌خواهیم آن‌ها را یکی یکی پردازش کرده و مثلاً در خروجی چاپ کنیم. برای اینکه روی مجموعه‌ای از داده‌ها حرکت کنیم، از حلقه‌ها استفاده خواهیم کرد.

برای اینکه به طور دقیق با این سه ساختار آشنا شده و توابع مهم آن‌ها را یاد بگیریم، آموزش‌های زیر را به ترتیب ببینید:

کاربرد تابع در برنامه نویسی پایتون

مثال اعداد ریاضی و اپراتورها را یادتان هست؟! در درس ریاضی علاوه بر اپراتورهایی که برای اعداد و متغیرها داشتیم، توابعی برای کارهای پیچیده‌تر تعریف می‌کردیم. برخی توابع مثل تابع نمایی جزء از پیش تعریف شده‌ها بودند و برخی را ما خودمان تعریف می‌کردیم.

در برنامه نویسی پایتون نیز توابع نقش کلیدی و بسیار مهمی دارند. به زبان ساده با کمک توابع می‌توانیم برای یک کار خاص، نامی مشخص کرده و با صدا زدن آن نام، کار مورد نظرمان را فراخوانی کنیم. در آموزش تابع پایتون با نحوه صدا زدن توابع از پیش تعریف شده و تعریف یک تابع جدید آشنا می‌شویم.

آموزش تابع در پایتون و ترفندهای حرفه‌ای

آموزش تابع در پایتون و ترفندهای حرفه‌ای

سه ساختمان داده مهم در پایتون

به شما تبریک می‌گم! تا اینجا با مفاهیم اصلی در مراحل یادگیری پایتون آشنا شده‌اید. برای اینکه کم کم گام‌های حرفه‌ای شدن را بردارید، بهتر است با ۳ ساختمان داده دیگر که برای ذخیره‌سازی موقت داده‌ها استفاده می‌شود آشنا شویم.

ساختمان‌های داده دیگری نیز در پایتون وجود دارند که متناسب با نیازمان از آن‌ها استفاده می‌کنیم. همچنین خودمان می‌توانیم یک ساختمان داده جدید تعریف کنیم. این ساختارها توابع مختلفی دارند؛ اما لازم نیست همه آن‌ها را حفظ کرده یا همین الآن یاد بگیرید! برای شروع بهتر است یاد بگیرید چطور از آن‌ها استفاده کنید و بدانید هر کدام چه ویژگی‌هایی دارند.

آموزش مسائل پیشرفته پایتون

در بخش قبلی مفاهیم اصلی، ساختارهای پر استفاده و تقریباً چیزهای اصلی که برای کار با پایتون لازم بود را آموختیم. پس از این، درس‌هایی ارائه می‌شود که برای کارهای حرفه‌ای‌تر کاربرد دارد.

در بسیاری از برنامه‌ها با کاربر سروکار داریم. یکی از عملیات‌های بسیار مهم، دریافت ورودی از کاربر است. به طور خلاصه، با تابع input() می‌توانیم یک مقدار ورودی را از کاربر دریافت کرده و روی آن پردازش‌هایی انجام دهیم. در این درس روش‌های استفاده از تابع گرفتن ورودی را بررسی می‌کنیم.

گرفتن ورودی در پایتون با تابع input

گرفتن ورودی در پایتون با تابع input

با ایجاد ماژول می‌توانیم کدهایمان را در چند فایل قرار دهیم و از برخی فایل‌ها (قطعه کدها) در چند پروژه استفاده کنیم.

ماژول در پایتون : آموزش تعریف Module و استفاده با ۲ مثال

ماژول در پایتون : آموزش تعریف Module و استفاده با ۲ مثال

به مجموعه‌ای از ماژول‌ها در کنار هم اصطلاحاً یک کتابخانه می‌گوییم. یکی از مزایای اصلی زبان پایتون، وجود کتابخانه‌های بزرگ، قوی و رایگان آن است که هر کدام در حوزه خاصی استفاده می‌شوند. به کمک ابزار pip می‌توانیم به راحتی این کتابخانه‌ها را نصب کرده و آن‌ها را مدیریت کنیم. چند کتابخانه معروف عبارت‌اند از:

  • جنگو (django) برای توسعه وب
  • numpy برای محاسبات ریاضی
  • scipy برای محاسب آماری
  • pandas برای یادگیری ماشین

در درس‌های زیر از آموزش پایتون سه موضوع مهم مدیریت خطا، کار با فایل و کار با زمان را با هم یاد می‌گیریم.

کلاس‌ها ساختار اصلی در برنامه نویسی شی گرا هستند که میان دنیای برنامه نویسی و دنیای واقعی تطابق ایجاد کرده و می‌توانیم از مفاهیمی مثل شئ و ارث‌بری استفاده کنیم. ابتدا بهتر است با ساختار تعریف کلاس آشنا شویم و سپس در جلسات بعدی به مباحث بیشتر بپردازیم:

پیشنهاد برای آموزش حرفه‌ای پایتون

برای اینکه یادگیری خودتان را محک بزنید، می‌توانید به آموزش برنامه‌نویسی شبکه در پایتون مراجعه کرده تا روند اجرای یک مینی پروژه ساده برای پیاده‌سازی برنامه چت را دنبال کنید. سعی کنید هر مرحله را خودتان اجرا کرده و تغییراتی در آن اعمال کنید.

خیلی خوشحالم که تا انتهای دوره آموزش رایگان پایتون همراهمون بودید. در این بخش ۲ پیشنهاد به طور خلاصه برای اینکه حرفه‌ای‌تر شوید به شما ارائه می‌کنم.

اولین و مهم‌ترین مسئله، تمرین کردن است! تمرین و تکرار باعث می‌شود مسائلی که در آموزش یاد گرفتید، در ذهنتان تثبیت شده و مهارت شما در حل مسائل افزایش پیدا کند.

دومین پیشنهاد، یادگیری مستمر است. سعی کنید مهارت‌های خودتان را در برنامه‌نویسی، حل مسئله و مهارت‌های نرم افزایش دهید. با این کار، توانایی‌های شما به شکل نمایی رشد خواهد کرد.

اگر مایلید جزئیات بیشتری در مورد چیزهایی که آموختید بخوانید، مستندات python بهترین مرجع برای شماست.

اگر سؤالی در یادگیری پایتون دارید، یا احساس می‌کنید این آموزش کمبودهایی دارد، خوشحال می‌شم نظرات، پیشنهادها و انتقاداتتون رو از بخش دیدگاه‌ها با ما در میون بذارد.

راستی، این صفحه، یعنی صفحه آموزش پایتون، تقریباً هر ۲ یک بار هفته به‌روزرسانی شده و آموزش‌های پیشرفته آن تکمیل می‌شود. پیشنهاد می‌کنم این صفحه را در مرورگر خود بوک‌مارک کنید و به آن سر بزنید.