آموزش رایگان وردپرس قدم به قدم

اگر علاقه دارید وارد بحث مدیریت سایت شوید، دوره آموزش رایگان وردپرس (wordpress) انتخاب مناسبی برای شماست! در این دوره به‌صورت جامع و گام‌به‌گام کار با این سیستم را آموزش می‌بینیم. در هر جلسه، نکات تجربی که از تجربیات مختلف به دست آمده را با شما به اشتراک می‌گذاریم تا بتوانید به راحتی با یک سایت وردپرسی کار کنید.

احتمالاً بدانید وردپرس چیست. بنابراین صحبتی در مورد چیستی یا تاریخچه آن نمی‌کنم. اما اگر دوست داشتید اطلاعات بیشتری کسب کنید، ویکی‌پدیای فارسی (این لینک) ذهنیت خوبی برایتان ایجاد می‌کند.

سیستم مدیریت محتوای (CMS) وردپرس یکی از کامل‌ترین و به‌روزترین ابزارهای راه‌اندازی و مدیریت وب‌سایت است. با این CMS می‌توانیم تقریباً هر نوع وب‌سایتی را راه‌اندازی کنیم؛ از سایت شخصی و رزومه‌ای گرفته تا وب‌سایت‌های شرکتی و فروشگاهی.

سادگی در استفاده و کیفیت نهایی سایت‌هایی که با این سیستم می‌سازیم، وردپرس را به محبوب‌ترین ابزار مدیریت سایت در جهان تبدیل کرده است.

چرا یادگیری وردپرس؟

در مورد چرایی صرفاً به آماری از W3Techs بسنده می‌کنم که در سال 2022 حدود 43٪ کل وب‌سایت‌های جهان با وردپرس ساخته شده است. این آمار بین سایت‌هایی که از سیستم مدیریت محتوای شناخته‌شده استفاده می‌کنند به 64.2٪ می‌رسد!

بنابراین یادگیری wordpress شروع خوبی برای شماست که دوست دارید در دنیای وب‌مستری و مدیریت سایت وارد شوید. علاوه بر سادگی و امکانات، بازار کار خوب آن در ایران و خارج کشور نیز می‌تواند انگیزهٔ خوبی باشد.

البته یادتان باشد که در این دوره نحوه کار با وردپرس را به شما آموزش می‌دهیم. در کنار آن تجربیات اندکی در همین حوزه به شما منتقل می‌کنیم اما هدف اصلی یادگیری کار با wordpress است. سعی می‌کنیم دوره‌های جدیدی برای کسب تخصص در حوزه‌های مرتبط نیز منتشر کنیم.

برای یادگیری و آموزش وردپرس نیاز به پیش‌نیاز خاصی ندارید. در همین حد که بتوانید با کامپیوتر کارهای روزمره خود را انجام داده و با اینترنت و مرورگرها کار کنید کافی است. البته برای انجام کارهای حرفه‌ای‌تر روی وردپرس نیاز است تخصص‌های جانبیِ بیشتری داشته باشید که در انتهای دوره راهنماییِ بیشتری می‌کنم.

مراحل آموزش وردپرس

از اینجا به بعد جلسات آموزشی را به ترتیب برای شما قرار می‌دهم. پیش از هر جلسه توضیحاتی در همین صفحه در مورد کلیت کار داده‌ام اما باید تمام جلسات را قدم به قدم طی کنید.

برای شروع آموزش وردپرس ابتدا باید آن را نصب کنیم. وردپرس با زبان برنامه‌نویسی PHP نوشته شده است بنابراین باید محیطی داشته باشیم که کدهای این زبان را اجرا کند. دو راه‌حل کلی داریم:

  • استفاده از کامپیوتر خودمان برای شبیه‌سازی یک سایت (اصطلاحاً محیط لوکال یا localhost)
  • استفاده از Host و Domain (فضا و آدرس سایت)

اگر هاست و دامنه (مورد دوم) را دارید، مستقیماً به جلسه نصب بروید. اما اگر می‌خواهید فعلاً محیط آن را روی کامپیوترتان شبیه‌سازی کنید، می‌توانید از برنامه xampp استفاده کنید. (آموزش نصب زمپ را ببینید.)

ابتدا باید به سراغ راه‌اندازی وردپرس برویم. پس از آن با بخش نوشته‌ها و برگه‌ها آشنا می‌شویم تا بتوانیم اولین محتوای خود را روی سایت منتشر کنیم:

در جلسات ارسال نوشته و برگه به کلمهٔ «رسانه» برخوردیم. به هر نوع فایلی که در سایت قرار می‌دهیم یک رسانه می‌گوییم؛ مثلاً تصاویر، فیلم‌ها، pdf و حتی پرونده‌های فشرده.

بخش نظرات نیز برای مدیریت دیدگاه‌های کاربرانمان استفاده می‌شود. منظور از دیدگاه یا کامنت (comment) همان نظرات و پرسش‌هایی است که شما می‌توانید در صفحات سایت‌ها بگذارید؛ مشابه بخش دیدگاه‌های انتهای همین صفحه. 😉

پیشنهاد می‌کنم برای یادگیری بهتر، هر چند جلسه را یک‌بار مرور و اجرایی کنید. مثلاً تا الآن باید یک وردپرس را نصب کرده باشید و با بخش نوشته‌ها، دسته‌بندی، برگه‌ها، رسانه و دیدگاه‌ها کار کرده باشید. از این که چیزی را تست کنید نترسید، اینقدر آزمون و خطا کنید تا مهارت پیدا کنید. 🙂

آموزش ظاهر wordpress

اکثر ظاهر یک سایت وردپرسی با قالب (پوسته یا theme) تشکیل شده و نمایش داده می‌شود. هر پوسته دارای ویژگی‌ها، ظاهر و امکانات مختلفی است؛ اما برخی امکانات و تنظیمات مربوط به هستهٔ وردپرس است و بین همهٔ پوسته‌ها مشترک خواهد بود.

در این بخش با مدیریت پوسته‌ها آشنا می‌شویم. سپس یاد می‌گیریم چطور یک menu یا فهرست برای سایتمان ایجاد کرده و یا ظاهر سایتمان را با توجه به امکانات پوسته سفارشی‌سازی کنیم.

ابزارک‌ها، ابزارهای کوچکی هستند که یک بخش کوچک در ظاهر وب‌سایتمان ایجاد می‌کنند. مثلاً می‌توانیم آخرین محصولات یا پرفروش‌ترین‌ها را در ستون کناری سایت نمایش دهیم؛ بدون یک خط کدنویسی!

افزونه‌ها یا Pluginها امکانان جدیدی به سایت ما اضافه می‌کنند. به زبان ساده، افزونه‌ها کدهایی هستند که دیگران برای افزودن امکانات یا تغییر ظاهر بخشی از سایت نوشته‌اند و ما از آن‌ها استفاده می‌کنیم. حتماً این جلسه از آموزش وردپرس را یاد بگیرید چون در آینده خیلی از افزونه‌ها استفاده خواهیم کرد.

یادگیری بخش تنظیماتی وردپرس

اکنون نوبت به یک بخش عمومی‌تر می‌رسد که اکثر بخش‌های آن در همهٔ سایت‌ها مشترک است. اگر یادتان باشد در جلسه «سفارشی‌سازی» گفتم که گزینه‌های آن بخش متناسب با امکانات پوسته تغییر می‌کند؛ اما بخش تنظیمات اکثراً ثابت هستند و فقط در برخی موارد با نصب افزونه‌ها گزینه‌های جدیدتری خواهیم داشت.

گاهی ممکن است بخواهید محتوای یک سایت دیگر (نوشته‌ها، برگه‌ها، رسانه، دیدگاه‌ها) را درون سایت خودتان وارد کنید. وردپرس یک بخش درون‌ریزی و برون‌بری دارد. به کمک این بخش می‌توانید داده‌های سایت اول را از پیشخوان دانلود کرده و در سایت دوم بارگذاری کنید.

از درون‌ریزی معمولاً برای ایجاد محتوای پیش‌نمایش (demo) یا انتقالِ سادهٔ یک سایت به سایت دیگر استفاده می‌شود. اگر فکر می‌کنید این جلسه از آموزش مورد نیازتان نیست، می‌توانید از آن عبور کنید.

تبریییک! شما با اکثر بخش‌های وردپرس و تنظیمات مدیریتی آن آشنا شدید. اگر مرحله به مرحله آموزش‌ها را پیاده‌سازی کرده باشید، اکنون می‌توانید یک سایت معمولی وردپرسی را مدیریت کنید! 🙂 در ادامه چند جلسه اضافه که به نظرم برایتان خیلی کاربردی است قرار می‌دهم.

آموزش بخش پیشرفته وردپرس

گاهی نیاز داریم قطعه کدهایی را از اینترنت به سایتمان اضافه کنیم. در جلسهٔ زیر راه‌های افزودن کد را با هم بررسی می‌کنیم. سپس با مفهوم پرکاربرد shortcode آشنا می‌شویم تا بتوانیم از برخی افزونه‌ها در محتوای نوشته‌ها و برگه‌ها استفاده کنیم.

در نهایت نکاتی برای بهبود سرعت سایت وردپرسی را به شما گفته‌ام. شاید در وهله اول نتوانیم همهٔ نکات را رعایت یا اجرایی کنیم. اما پیشنهاد می‌کنم با مرور این جلسه، ذهنیتی داشته باشید که بدانید چه چیزهایی روی سرعت سایت تأثیرِ بیشتری می‌گذارد.

پایان: پیشنهادهایی برای ادامه مسیر

خیلی خوشحالم که در این دوره آموزشی رایگان همراه من بودید. اول از همه پیشنهاد می‌کنم یک‌بار عناوین جلسات را مرور کنید. اگر احساس کردید موضوعی را به‌خوبی فرا نگرفته‌اید، مجدد آن را بررسی کنید.

دنیای مدیریت سایت به همین مباحث ختم نمی‌شود و شما باید همواره آموزش ببینید و خودتان را به‌روز کنید.

دو پیشنهادی که همیشه دارم را در انتهای این دوره هم تکرار می‌کنم:

  1. تمرین کنید! تمرین و تکرار باعث می‌شود مسائلی که در آموزش یاد گرفتید، به خوبی به ذهن بسپارید و آن‌ها را به مهارت تبدیل کنید. حتی اگر به سایتِ خاصی دسترسی ندارید، یک سایت شخصی روی لوکال راه‌اندازی و مدیریت کنید.
  2. یادگیری مستمر را فراموش نکنید. سعی کنید همیشه دانش خودتان را افزایش دهید.

امیدوارم از این دوره استفادهٔ کاربردی ببرید. اگر سؤالی دارید بخش دیدگاه هر جلسه و همین صفحه برای شماست. همچنین اگر احساس می‌کنید بخشی از وردپرس را جدا انداخته‌ایم یا بهتر است با جزئیاتِ بیشتری بررسی کنیم، به ما بگویید.

در آینده یک دوره مکمل برای پیاده‌سازی یک سایت واقعی با وردپرس منتشر خواهم کرد. اگر پیشنهادی برای این دوره داشتید، خوشحال می‌شم بشنوم. 🙂

این صفحه، یعنی صفحه جلسات آموزش وردپرس هر یک‌ونیم ماه یک‌بار به‌روزرسانی می‌شود تا آموزش‌های مفید و مرتبطی که در سایت منتشر می‌شوند را به آن اضافه کنیم. اگر دوست داشتید هر چند وقت یک‌بار به ما سر بزنید و این صفحه را با دوستان یا همکارانتان به اشتراک بگذارید.