اگر میخواهید با پایتون به توسعه وب بپردازید، در این مقاله به شما ۷ فریمورک محبوب پایتون را معرفی میکنیم. همچنین ویژگیهای اصلی هر کدام را با هم مرور میکنیم تا بتوانید بهترین فریمورک توسعه وب با پایتون را انتخاب کنید.
فریمورکها یا چارچوبها مجموعهای از ماژولها یا پکیجها هستند که کار ما توسعهدهندگان را برای نوشتن یک برنامه راحتتر و سریعتر میکنند.
وقتی برای توسعه یک فریمورک را انتخاب میکنیم، خیالمان از مدیریت سطح پایین برخی کارها راحت میشود.
فهرست محتوای آموزش
framework وب پایتون
مثلاً در توسعه وب، بدون این که درگیر مدیریت پروتکلها، سوکتنویسی پایتون و این چیزها باشیم، مستقیماً روی منطق و راهحلهای سیستم سایت کار میکنیم.
در اینجا هفت چارچوب محبوب برای توسعه وب به زبان پایتون را به شما معرفی میکنم. بهتر است این توضیحات را بررسی کنید و سپس دو یا سه فریمورک را برای بررسی بیشتر و در نهایت گزینش یکی برای یادگیری انتخاب کنید.
ترتیب خاصی برای این فریمورکها وجود ندارد، اما دوتای اول (یعنی جنگو و فلسک) از محبوبیت بیشتری بین برنامهنویسان برخوردار هستند.
Django محبوبترین فریمورک وب پایتون
فریمورک وب جنگو در پایتون را محبوبترین فریمورکِ این زمینه میدانیم. Django سرعت استقرار بالایی دارد؛ به این معنی که به سادگی میتوانید پایهی سایتتان را با آن راهاندازی کنید.
این چارچوب دارای ویژگیهای متعددی در درون خودش است به همین دلیل احتمالاً میتوانیم اکثر سایتهای غیر خاص را با آن پیادهسازی کنیم. جنگو از اصل Don’t Repeat Yourself (خودت را تکرار نکن!) پیروی میکند.
جنگو از ORM برای ارتباط با جداول پایگاه داده استفاده میکند. (نگاشت اشیاء به جداول) این قابلیت باعث میشود بتوانیم از دیتابیسهای مختلف برای پروژه خود استفاده کنیم. با اینکه بهطور ذاتی میتوانیم از MySQL، SQLLite& PostgreSQL و Oracle DB استفاده کنیم، اما میتوانیم به راحتی از یک پایگاه داده به یک نوع دیگر مهاجرت کنیم.
علاوه بر سرعت استقرار و ORM چند ویژگی اصلی جنگو عبارتاند از:
- مناسب برای سرویسهای مقیاسپذیر
- ساختار مناسب برای SEO
- بهنوعی چارچوب MVC
- تقریباً همه کاره بودن
- مستندات عالی
مستندات و معرفی بیشترش را میتوانید در سایت رسمی Django بخوانید.
Flask : فلَسک
فلسک جایگزین خوبی برای جنگو است. خیلیها وقتی در استفاده از جنگو محدودیت دارند از فریمورک Flask استفاده میکنند. این چارچوب بسیار سریع (سبکوزن) بوده و با مجوز BSD در حال پیشرفت بسیار سریعی است.
ویژگی Microframework این امکان را به ما میدهد که بتوانیم ماژولهای خود را برای سایت ساخته و مشابه یک افزونه به سایت اضافه کنیم. چارچوب فلسک با استفاده از موتور قالب Jinja2 دستِ توسعهدهندگان را برای توسعه راحتتر front-end سایت بازتر گذاشته است.
سایر ویژگیهای فریمورک وب فلسک در پایتون:
- دیباگر محبوب!
- پشتیبانی از اتصال ORM
- یک جعبه ابزار دارای قابلیتهای متنوع (به نام Werkzeug WSGI)
- سازگار با Google App Engine
- سیستم یکپارچه برای تست واحد (Unit Test)
- انعطافپذیر و سیستم مسیریابی (routing)
در سایت Flask میتوانید علاوه بر مستندات، آموزشهای کوتاهی برای راهاندازی یک سایت ساده را پیدا کنید.
فریمورک وب pyramid
چارچوب pyramid یکی از موارد پیشرو در پایتون است. برخی این فریمورک را سریعترین فریمورک توسعه وب پایتون معرفی میکنند.
هدف اصلی این چارچوب توسعه وب مبتنی بر پایتون با مقیاس مختلف در حداقلِ پیچیدگی است. گفته میشود یکی از مطلوبترین جنبههای Pyramid توانایی اجرای سیستمهای تحت وب در مقیاس بزرگ اما با همان پیچیدگیِ برنامههای کوچک است.
این چارچوب با انعطافپذیری بالایی که دارد به توسعهدهندگان این امکان را میدهد که موتور مدیریت قالب، لایه پایگاه داده و سایر افزونههای احتمالی مورد نیاز را خودشان انتخاب کنند.
برخی از ویژگیهای اصلی:
- پیکربندی توسعهپذیر
- دیباگر قدرتمند
- سیستم ایجاد URL
- سیستم احراز هویت و سطح دسترسی انعطافپذیر
- Renderedها
FastAPI
فریمورک FastAPI را با مستندات خوب، سرعت بالا و سهولت اجرا میشناسند. برخی ادعا میکنند این ویژگیها سبب شده تا حدود 40٪ از خطاهای انسانی کاهش پیدا کرده و سرعت توسعه نزدیک به 2 برابر شود!
سادگی این چارچوب برای یادگیری و استفاده از آن برای ایجاد API (وبسرویسها) باعث محبوبیت این فریمورک وب در پایتون شده است.
ما میتوانیم از Decoratorهای پایتون برای مدیریت مسیرها (شبیه routing) استفاده کرده و از دیکشنریها برای ایجاد پاسخهای JSON استفاده کنیم.
- امکان استفاده از برنامههای WSGI (مثل Flask) در داخل پروژهها
- راحتی در ایجاد افزونهها (plugins)
- سیستم اعتبارسنجی دادهها
- پشتیبانی از کار با فایلهای static یا قالبهای موتور Jinja
راستی، شما میتوانید با شرکت در دوره جامع ما از صفر تا مباحث پیشرفته زبان پایتون را به رایگان آموزش ببینید:
فریمورک وب پایتون Bottle
معمولاً این framework را برای توسعه سریع و برنامههای کوچک وب پیشنهاد میکنند. فریمورک Bottle در اصل برای ساخت APIها توسعه داده شده است و علاوه بر سازگاری با WSGI، همه چیز را در یک فایل منبع واحد پیادهسازی میکند.
به خاطر سبکی و سادگی، Bottle را یکی از سادهترین فریمورکهای وب پایتون برای یادگیری میدانند. البته با این پیشفرض که دانش اولیه از پایتون و توسعه وب را داشته باشید.
این فریمورک به کسانی که دنبال انعطاف بالا در عین حال سادگی هستند پیشنهاد شده و گاهی از آن برای یادگیری ساختارهای وب یا نمونهسازی اولیه (prototyping) استفاده میشود.
برخی از ویژگیهای Bottle عبارتاند از:
- سرعت بهینه
- پشتیبانی از پلاگینهای مختلف برای پایگاه دادهها
- موتور قالب یکپارچه و پشتیبانی از موتورهای شخص ثالث
- تعریف سادهٔ مسیرها و پارامترهای URL
CherryPy
فریمورک CherryPy یکی از قدیمیترین فریمورکهای توسعه وب python است. این چارچوب شئ گراست و امکان استفاده از انواع فناوری برای دسترسی به دادهها و قالببندی را فراهم میکند.
به دلیل پشتیبانی CherryPy از قابلیت چند نخی پایتون در سرور، میتوانیم چندین وبسرور HTTP را بهطور همزمان اجرا کنیم. از این فریمورک برای ایجاد API و سیستمهایی که با آپلود فایل سروکار دارند نیز استفاده میشود.
برخی از ویژگیها طبق منابع اینترنتی:
- سیستم پیکربندی و نصب قدرتمند
- سیستم پلاگین داخلی انعطافپذیر
- پشتیبانی داخلی برای تست نرمافزار
- جامعه قدیمی و قوی برای کمکرسانی!
Falcon
فالکون یک کتابخانه سبکوزن WSGI برای توسعه APIهای وب و توسعه back-end سایتهاست. فریمورک Falcon هیچ وابستگی خارج از کتابخانههای استاندارد پایتون ندارد.
علاوه بر امکان توسعه سریع APIها، سادگیِ تعریف مسیرها و قابلیت اطمینان بالا از جمله دلایل محبوبیت این فریمورک توسعه وب است.
چند ویژگیِ اصلی:
- کدهای پایهٔ کاملاً بهینهشده
- مدلسازی ساده API با مسیریابی متمرکز RESTFul
- پردازش درخواستهای DRY با Middlewareها و Hookها
- پاسخهای خطای HTTP بهینهشده و قابل توسعه
انتخاب بهترین فریمورک وب پایتون
اگر بخواهم به این سؤال که «بهترین فریمورک توسعه وب در پایتون کدام است؟» پاسخ دهم، میگویم «بستگی دارد.»! اینکه هدفتان از راهاندازی یک سیستم تحت وب چیست و چه نیازمندیها و محدودیتهایی دارید در انتخاب شما تأثیرگذار خواهد بود.
حتی ممکن است بخواهید یکی از این فریمورکها را برای ورود به بازار کار آموزش ببینید؛ در این صورت پیشنهاد میکنم قبل از شروع از چند نفر فعال در این حوزه پرسوجو کرده یا چرخی در سایتهای کاریابی بزنید. 😉
علاوه بر هفت فریم ورک بالا، پنج مورد زیر نیز در منابع مختلف معرفی میشوند که در صورت تمایل میتوانید در موردشان بیشتر تحقیق کنید:
- Dash
- Hug
- Tornado
- aiohttp
- Web2py
چند تا فریمورک دیگر نیز در این لینک انگلیسی گفته شده که خیلی کمتر شناختهشده هستند ولی شاید برایتان جالب باشد.
یادآوری میکنم که ترتیب معرفی فریمورکها دلیلی بر برتر یا بدتر بودن آنها نیست. با این حال، فریمورک جنگو و فلسک جزء محبوبترینها و احتمالاً پراستفادهترینها هستند.
منبع خوبی برای رتبهبندی در تعداد استفاده یا محبوبیت این فریمورکها پیدا نکردم. اگر سایتی میشناسید یا در جستجوهایتان به مرجع خوبی رسیدید، از بخش دیدگاهها با دیگران به اشتراک بگذارید.
همچنین اگر تجربهای در کار با هر کدام از این فریمورکهای وب پایتون دارید، نظرتان را به ما و دوستانتان بگویید تا انتخابهای بهتری داشته باشیم. 🙂
این آموزش برای همیشه رایگانه! میتونید با اشتراکگذاری لینک این صفحه از ما حمایت کنید یا با خرید یه فنجون نوشیدنی بهمون انرژی بدید!
میخوام یه نوشیدنی مهمونتون کنم