آموزش کامل نصب وردپرس

فرآیند نصب وردپرس بسیار ساده و سریع است! اگر اصول و مراحل اصلی نصب wordpress را بدانید، می‌توانید آن را روی هاست یا لوکال هاست با کنترل پنل‌های مختلف راه‌اندازی کنید. در این آموزش علاوه بر آموزش مراحل نصب، ترفندها و نکاتی برای راه‌اندازی ایمن‌تر سایت به شما یاد خواهیم داد.

وردپرس یک سیستم مدیریت محتوای رایگان، متن باز و محبوب است. طبق آمار رسمی وردپرس، بیش از 40٪ از سایت‌های دنیای اینترنت با سیستم مدیریت محتوای وردپرس راه‌اندازی شده‌اند!

در این آموزش قصد دارم به طور جامع شما را با نحوه نصب وردپرس آشنا کنم. تمام چیزهایی که در فرآیند نصب لازم دارید بدانید را با هم بررسی کرده و نکاتی که باید رعایت کنید را بازگو می‌کنم.

نصب وردپرس به نصب ۵ دقیقه‌ای هم معروف است! البته اگر بدانید باید چه کاری انجام دهید، در کمتر از این زمان می‌توانید سایت وردپرسی خود را راه‌اندازی کنید.

روش‌های نصب وردپرس

نصب wordpress را می‌توان از دیدگاه‌های مختلف تقسیم‌بندی کرد. اولین تقسیم‌بندی این است که می‌خواهیم سایت را روی فضای شخصی (localhost) اجرا کنیم یا قرار است به کمک یک هاست و دامنه، آن را در فضای وب قرار دهیم.

منظور از فضای شخصی همان کامپیوتر خودمان است. در این صورت فقط خودمان می‌توانیم به سایت دسترسی داشته باشیم. معمولاً از این روش برای اهداف آموزشی یا راه‌اندازی اولیه سایت استفاده می‌شود.

دسته‌بندی دیگر روش‌های نصب وردپرس تقسیم‌بندی بر اساس کنترل پنل هاست است. معروف‌ترین کنترل پنل‌هایی که روی هاست‌های لینوکسی وجود دارند cpanel و directadmin هستند. تفاوت این پنل‌ها برای ما فقط در ظاهر آن‌هاست و در فرآیند نصب وردپرس هیچ تفاوتی ندارند.

بسته نصبی وردپرس یا وردپرس خام ؟

وقتی می‌خواهیم یک سایت وردپرسی راه‌اندازی کنیم، دو انتخاب داریم. اولین راهکار این است که وردپرس را نصب کرده و سپس قالب و افزونه‌های مورد نیاز خود را به آن اضافه کنیم. این روش بسیار خوب است، چون دقیقاً امکانات و محتوایی که می‌خواهیم را روی سایت قرار می‌دهیم.

اگر یک جستجوی ساده برای قالب‌های وردپرس کنید، خواهید دید که قالب‌های آماده (سایت‌های آماده) نیز وجود دارند. این سایت‌ها به صورت یک بسته نصبی ارائه می‌شوند. در حقیقت یک نفر پیش از شما نصب وردپرس را انجام می‌دهد و قالب و افزونه‌ها را روی آن نصب می‌کند. پس از اعمال یکسری تنظیمات اولیه، کل این سایت نیمه آماده را به شما تحویل می‌دهد.

با نصب بسته نصبی وردپرس یک سایت نیمه آماده خواهید داشت و باید محتوا و ظاهر آن را شخصی‌سازی کنید.

تفاوت نصب وردپرس خام و بسته نصبی در نوع فایل‌ها و فیلدهای فرآیند نصب است. در این آموزش روش اول را یاد می‌گیرید ولی بعد از آن می‌توانید از روش دوم نیز به آسانی استفاده کنید!

نیازمندی‌های راه‌اندازی وردپرس

مسلماً برای نصب وردپرس باید یک وب‌سرور داشته باشید. این وب‌سرور می‌تواند هاست لینوکسی باشد یا با استفاده از نرم‌افزارهایی مثل زمپ در کامپیوتر شخصی شما راه‌اندازی شود.

پیش از شروع فرآیند نصب باید آخرین نسخه وردپرس را دانلود کنیم. سایت اصلی وردپرس wordpress.org است که با مراجعه به آن می‌توانید نسخه اصلی و همچنین نسخه‌های زبان محلی را دانلود کنید.

از لینک‌های زیر به طور مستقیم وارد صفحه دانلود وردپرس می‌شوید:

پس از دانلود نسخه فارسی یا انگلیسی وردپرس، دو گام اصلی پیشِ رو خواهید داشت.

گام اول نصب وردپرس: ایجاد پایگاه داده

به زبان خیلی ساده، پایگاه داده (دیتابیس یا database) یک فضای ذخیره‌سازی اطلاعات است. در حالت کلی، یک سایت وردپرسی از دو نوع اطلاعات تشکیل می‌شود:

  1. فایل‌ها (شامل پوسته، افزونه، فایل‌های مدیریتی، عکس‌ها و فیلم‌ها)
  2. اطلاعات غیر فایلی (نام‌های کاربری و رمز عبور، متن محتواهایی که در سایت قرار می‌گیرند و …)

اطلاعات غیر فایلی به صورت متن در یک فضای مخصوص ذخیره می‌شوند تا فراخوانی و جستجوی آن‌ها سریع‌تر باشد. به این فضا، دیتابیس سایت می‌گویند. دیتابیس وردپرس جدولی است. به این معنی که اطلاعات درون جداولی با ساختار خاص قرار می‌گیرند.

پیش از نصب وردپرس باید یک دیتابیس برای آن ایجاد کنیم. هر دیتابیسی که ایجاد می‌کنیم می‌تواند یک یا چند کاربر داشته باشد که به آن دسترسی دارند. برای وردپرس ایجاد یک نام کاربری کافی است.

در ادامه آموزش تصویری ساخت دیتابیس در دایرکت ادمین، سی پنل و لوکال هاست را دنبال می‌کنیم.

اطلاعات دیتابیسی که ساختید (نام، نام کاربری و رمز عبور) را برای خود ذخیره کنید.

راه‌اندازی دیتابیس وردپرس روی دایرکت ادمین

پس از ورود به کنترل پنل directadmin وارد بخش MySQL Management شوید.

مدیریت دیتابیس در دایرکت ادمین
مدیریت دیتابیس در دایرکت ادمین

از بالای صفحه روی Create new Database کلیک کنید. در صفحه بعدی چهار فیلد وجود دارد:

  • فیلد اول نام دیتابیس
  • فیلد دوم نام کاربری
  • فیلد سوم و چهارم رمز عبور کاربری را مشخص می‌کند.
افزودن پایگاه داده جدید در directadmin
افزودن پایگاه داده جدید در directadmin

پس از اینکه فیلدها را تکمیل کردید، روی Create کلیک کنید. در نهایت برای شما پیام موفقیت‌آمیز بودن ساخت دیتابیس و اطلاعات پایگاه داده نمایش داده می‌شود.

مشخصات دیتابیس ساخته شده
مشخصات دیتابیس ساخته شده

ایجاد دیتابیس وردپرس روی cpanel

برای ساخت پایگاه داده در سی پنل در اولین گام نصب وردپرس، وارد بخش MySQL Database Wizard شوید.

ساخت دیتابیس جدید در سی پنل
ساخت دیتابیس جدید در سی پنل

در مرحله اول باید نام دیتابیس را وارد کنید. این نام نباید پیش از این برای دیتابیس دیگری استفاده شده باشد.

مرحله اول ساخت دیتابیس در cpanel
مرحله اول ساخت دیتابیس در cpanel

در مرحله دوم باید یک نام کاربری و رمز عبور قوی برای دسترسی به دیتابیس وردپرسی خود تعیین کنید.

مرحله ۲ تعریف دیتابیس جدید در سی پنل
مرحله ۲ تعریف دیتابیس جدید در سی پنل

در مرحله سوم تیک همه گزینه‌ها را بزنید. این گزینه‌ها سطح دسترسی کاربر ساخته شده به دیتابیس را مشخص می‌کند. چون می‌خواهیم از یک کاربر برای مدیریت همه اطلاعات سایت استفاده کنیم، دسترسی کامل را فعال می‌کنیم.

در انتها با فشردن دکمه Make Changes تغییرات ما ذخیره می‌شود.

تعیین سطح دسترسی به دیتابیس جدید
تعیین سطح دسترسی به دیتابیس جدید

دیتابیس نصب وردپرس روی لوکال هاست

اگر می‌خواهید وردپرس را روی سیستم شخصی خود راه‌اندازی کنید، پس از نصب زمپ و اجرای آن، آدرس localhost/phpmyadmin را در مرورگر خود باز کنید.

از ستون سمت چپ، روی لینک New کلیک کنید. در کادری شبیه به عکس زیر، نام دیتابیس را وارد کرده و فیلد دوم را روی utf8_general_ci قرار دهید.

با کلیک روی دکمه Create دیتابیس شما برای نصب وردپرس روی سیستم شخصی ساخته می‌شود.

دیتابیس جدید در لوکال هاست با phpmyadmin
دیتابیس جدید در لوکال هاست با phpmyadmin

یک نام کاربری در xampp به نام root وجود دارد که رمز عبوری برای آن تعریف نشده؛ از همین کاربری برای نصب وردپرس خود استفاده می‌کنیم. پس نام کاربری root و رمز عبور خالی است.

گام دوم: آموزش نصب وردپرس

پس از اینکه پایگاه داده را ایجاد کردید، نوبت به انتقال فایل‌های وردپرس می‌رسد. در ابتدا یک فایل فشرده zip را دانلود کردید. در این فایل یک پوشه به نام wordpress وجود دارد. این فایل‌ها باید در مسیر اصلی سایت ما قرار بگیرند.

  • اگر از هاست استفاده می‌کنید، پوشه public_html فولدر اصلی سایت است. معمولاً در فایل منیجر سایت به طور مستقیم به این پوشه دسترسی داریم.
  • اگر از زمپ برای نصب وردپرس استفاده می‌کنید، پوشه htdocs که در فولدر xampp قرار دارد مسیر اصلی localhost است.

دقت کنید که فایل‌های وردپرس درون پوشه اصلی سایت قرار بگیرند. این فایل‌ها شامل سه پوشه و چندین فایل با فرمت php هستند. یعنی در پوشه اصلی باید فایل‌هایی شبیه عکس زیر داشته باشیم:

قسمتی از فایل‌های وردپرس خام
قسمتی از فایل‌های وردپرس خام

اگر می‌خواهید سایت را درون یک زیر پوشه (sub-directory) نصب کنید، این فایل‌ها را درون پوشه‌ای با نام مورد نظر قرار دهید. همچنین اگر مایلید وردپرس روی سابدامین سایت شما نصب شود، باید ابتدا یک subdomain ایجاد کرده و فایل‌ها را در فولدر مربوط به سابدامنه قرار دهید.

تنظیم wp-config.php (اختیاری)

انجام این کار اختیاری است. اگر فایل wp-config.php را تنظیم نکنید، در ابتدای مراحل نصب وردپرس، اطلاعات مورد نیاز از شما گرفته شده و این فایل ساخته می‌شود.

یک فایل به نام wp-config-sample.php در مسیر اصلی وردپرس قرار دارد. ابتدا نام این فایل را به wp-config.php تغییر دهید. سپس آن را با یک ویرایشگر متن باز کنید تا تغییرات مورد نظر را در آن اعمال کنیم.

در ابتدای این فایل، سه خط کد وجود دارد که باید «نام دیتابیس»، «نام کاربری دیتابیس» و «رمز عبور» که در گام قبلی ساختیم را تنظیم کنیم.

تنظیم دیتابیس در wp-config.pgp
تنظیم دیتابیس در wp-config.pgp

در خطوطی که در تصویر می‌بینید به ترتیب موارد زیر را جایگزین کنید:

  • به جای database_name_here نام دیتابیس
  • به جای username_here نام کاربری
  • به جای password_here رمز عبور

پیشنهاد می‌کنم برای افزایش امنیت سایت پس از نصب وردپرس، دو تغییر کوچک دیگر هم در این فایل ایجاد کنید.

کمی پایین‌تر، چند خط مشابه تصویر زیر وجود دارد. روی لینکی که در تصویر مشخص شده کلیک کرده تا صفحه‌ای برای شما باز شود. در این صفحه چند کد (key) تصادفی نمایش داده می‌شود. آن‌ها را جایگزین بخش مشخص‌شده در عکس کنید.

تعیین salt تصادفی در نصب وردپرس
تعیین salt تصادفی در نصب وردپرس

پس از این کلیدها، خط دیگری به صورت $table_prefix وجود دارد. برای افزایش امنیت سایت، مقدار wp را با یک عبارت چند حرفی دلخواه جایگزین کنید.

خط مربوط به پیشوند جدول وردپرس در wp-config
خط مربوط به پیشوند جدول وردپرس در wp-config

شروع نصب wordpress

آدرس سایت خود را در مرورگر باز کنید. اگر فایل‌ها را به درستی در پوشه سایت قرار داده باشید، وارد فرآیند نصب ساده وردپرس خواهید شد.

اگر نسخه وردپرس انگلیسی را دانلود کرده باشید، با پیامی مشابه زیر مواجه خواهید شد. باید در این لیست به دنبال زبان مورد نظر خود بگردید و سپس روی «ادامه» کلیک کنید. من فارسی را انتخاب کرده و ادامه می‌دهم.

مرحله 1: انتخاب زبان وردپرس
مرحله 1: انتخاب زبان وردپرس

اگر از ابتدا وردپرس فارسی را دانلود کرده باشید، این صفحه را نمی‌بینید.

تنظیم دیتابیس در نصب وردپرس

اگر مرحله اختیاری ویرایش فایل wp-config را انجام نداده باشید، با پیام خوش‌آمدگویی و درخواست ایجاد فایل تنظیمات به صورت اتوماتیک مواجه خواهید شد.

مرحله 2: پیام ساخت فایل wp-config توسط وردپرس
مرحله 2: پیام ساخت فایل wp-config توسط وردپرس

با کلیک روی دکمه «بزن بریم!» به صفحه‌ای وارد می‌شوید که باید نام پایگاه داده، نام کاربری و رمز عبوری که در ابتدا ساختیم را تعریف کنیم.

مرحله 3: تعریف دیتابیس برای نصب وردپرس
مرحله 3: تعریف دیتابیس برای نصب وردپرس

پیشنهاد می‌کنم برای افزایش امنیت سایت، در قسمت پیشوند جدول، مقدار wp را با یک عبارت چند حرفی دلخواه جایگزین کنید.

بعد از تکمیل فرم و ارسال آن، فایل wp-config.php توسط سیستم برای شما ساخته می‌شود. حال باید «راه‌اندازی نصب» را انتخاب کنید.

تکمیل جزئیات سایت

به فرم نهایی ثبت‌نام وردپرس خوش آمدید! اگر هیچ مشکلی در مراحل قبلی وجود نداشته باشد، وارد صفحه‌ای شبیه به عکس زیر خواهید شد.

مرحله 4: اطلاعات اولیه سایت وردپرسی
مرحله 4: اطلاعات اولیه سایت وردپرسی

در این صفحه باید اطلاعات اولیه سایت را وارد کنید. این اطلاعات عبارت‌اند از:

  • عنوان سایت: همان اسم سایت شماست که در بالای صفحات قرار می‌گیرد.
  • نام کاربری: نام کاربری شما به عنوان مدیر سایت را مشخص می‌کند. پیشنهاد می‌کنم یک نام کاربری غیر از admin انتخاب کنید.
  • رمز عبور: رمز عبور ورود به بخش مدیریت سایت (پیشخوان وردپرس) را در اینجا وارد کنید.
  • ایمیل: ایمیل مدیر سایت علاوه بر نام کاربری، برای ارسال ایمیل‌های وضعیت سایت به شما استفاده می‌شود.
  • نمایش به موتورهای جستجو: با فعال کردن این گزینه از موتورهای جستجو مثل گوگل درخواست می‌کنید که محتوای سایت شما را در نتایج جستجو قرار ندهند. معمولاً از این گزینه زمانی استفاده می‌شود که می‌خواهید یک سایت آزمایشی راه‌اندازی کنید.

عنوان سایت، رمز عبور، ایمیل و گزینه نمایش به موتورهای جستجو را بعداً می‌توانید در بخش تنظیمات وردپرس تغییر دهید.

پایان موفقیت‌آمیز نصب وردپرس

با کلیک روی دکمه «راه‌اندازی وردپرس» پیام موفقیت‌آمیز بودن نصب وردپرس ظاهر می‌شود. به همین سادگی یک سایت وردپرس قوی راه‌اندازی کردید!

پایان فرآیند نصب وردپرس
پایان فرآیند نصب وردپرس

تبریک! حالا می‌توانید با نام کاربری که در مرحله قبل تعریف کردید وارد بخش پیشخوان شوید و سایت خود را مدیریت کنید.

این آموزش بخشی از یک آموزش جامع و قدم به قدم در سبز دانش است: دوره رایگان آموزش وردپرس